A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu
Hajklónozás, haj sokszorosítás

A hajklónozás jelenlegi állása, a módszer kidolgozásának akadályai

A hajklónozás legnagyobb akadálya

hajklónozás legnagyobb akadálya a differenciálódás kérdése. Ez azt jelenti, hogy a sokszorosított (klónozott) sejteknek differenciáltnak kell maradniuk (azaz meg kell őrizniük azt a tulajdonságukat, hogy speciális funkcióval rendelkezzenek, pl. hajat termeljenek. A bőrben vannak bizonyos sejtek, ún. fibroblasztok, melyek a hajtüsző alapjánál (dermális papilla) helyezkednek el. Ezek a sejtek jól szaporodnak in vitro (szervezeten kívül ) kémcsőben (illetve az ún. Petri csészében). Ha ezeket a sejteket a bőrbe injektálják, akkor hajnövekedést fognak indukálni ( azaz beindítani) tehát ezek a sejtek differenciáltak. Azonban ha ezeket a sejteket előzőleg sokszorosítják (táptalajon tenyésztik) akkor hajlamosak arra, hogy elveszítsék ezt a tulajdonságukat, azaz differenciálatlanná vállnak,
Számos módszert próbáltak alkalmazni, hogy megőrizzék a fibroblasztok differenciáltságát. Ezek közül egyik, amikor a sejtmagba új géneket juttatnak, amely befolyásolja a meglévő gének hatásait. Másik módszer, amikor a sokszorosított sejtek térbeli elrendezését változtatják meg, Ennek az elképzelésnek az az alapja, hogy minden embrionális sejtnek alapvetően ugyanaz a genetikai anyaga, de növekedve, különböző funkciókkal bírnak (pl. izomszövetet, csontot vagy idegeket formálnak). Ennek egyik oka, hogy a sejtek különböző fizikai viszonyban vannak egymással és így különböző jeleket küldnek egymásnak a viszonyuk szerint. Pl. a növekedési sejtgomoly külső részén lévő sejtek máshogy viselkednek, mint a belső részen lévők. Ha a kutatók befolyásolni tudnák a sejtek irányultságát a laboratóriumi tenyésztés során, akkor lehetővé válna, hogy differenciáltak maradjanak, hajat termeljenek és megtartsák ezt a tulajdonságukat a sokszorosítási folyamat során végig.
Esztétikailag megfelelő hajnövekedés biztosítása
 
Másik probléma, hogy esztétikailag megfelelő hajnövekedést kell tudni biztosítani. Állatkísérletekben a klónozott hajszálak összevissza növekedtek. A tudósoknak ki kell dolgozni a módszert arra is, hogy a hajszálak a megfelelő irányba és elrendezésben növekedjenek. Ugyanúgy azt is biztosítani kell, hogy az új haj pontosan megfeleljen a meglévőnek, azaz színben, tartásban, vastagságban ne legyen eltérés. És a hajszálaknak follikuláris egységekben kell növekedniük, mert az így ad természetes hatást. Ha csak egyes hajszálak lennének, azok nem adják ugyanazt a tömöttséget és természetes megjelenést, mint a follikuláris egységek.
 
Biztonsági kérdések

Külön kérdés a biztonság. Bizonyosak vagyunk abban hogy a tenyésztett ( sokszorosított) sejtek nem alakulnak át valami másba- mondjuk rosszindulatú sejtekké?
Valamint a hivatalos engedélyeztetési folyamat hosszú ideig tart. Nem szükséges engedélyeztetés ahhoz, hogy valaki a saját haját átültethesse, de ha a testből kivett sejteket laboratóriumi körülmények között manipulálják és utána juttatják vissza az élő szervezetbe – nos ez már hivatalos engedélyhez kötött. Nyilván az egyes országok között lehet eltérés ennek az engedélyeztetési folyamatnak a menetében és idejében, de alapvetően sehol sem gyors és egyszerű.
 
Termékfejlesztés fázisai
Az Egyesült Államokban a Food and Drug Administration (FDA) engedélye szükséges egy új gyógyszer embereken történő alkalmazásához. Általában 12 év szükséges, hogy egy kisérleti gyógyszerből orvosi alkalmazásra való váljék. 5000 az előzetes laboratóriumi vizsgálatokban alkalmazott vegyületből csak 5 alkalmas emberkisérletre. Ezek közül egyet fognak elfogadni.

Klinikai kisérletek (egyszerűsített táblázat)
 
Preklinikai vizsgálatok
 
Fázis I
Fázis II
Fázis III
 
FDA
 
Fázis IV
Évek
3.5
1
2
3
2.5
12 Összesen
További a FDA által előirt piaci marketing  vizsgálat
Vizsgálati létszám
Laboratoriumi és állatkisérletek
20 -80 egészséges önkéntes
100 - 300 önkéntes beteg
1000 - 3000 önkéntes beteg
Jelentéstétel/
elfogadás
 
Cél
Biztonság és biológiai aktivitás vizsgálata
Biztonság és dózis kiértékelése
Hatás és mellékhatás kiértékelése
Hatás igazolása, eltérő reakciók felmérése hosszú használat alapján
Sikerességi arány
5,000 vegyület értékelve
5 anyag a kisérletekben
1 elfogadva
 
vissza a hajklónozás oldalra
tovább a hajátültetés-hajbeültetés oldalra

Hajklónozás kisszótár

Hajklónozással kapcsolatos kifejezések magyarázata

Tovább

hajbeültetés blog

Hajbeültetés referenciáink

  Hajplusz hajbeültetés rendszerhajbeültetés rendszer

Tovább

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Tovább

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /hajklonozas-allasa.html