A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu
Hajklónozás, haj sokszorosítás

Hajklónozás Kisszótár

Hajklónozással kapcsolatos kifejezések magyarázata

Klónozás
Genetikailag teljes azonos szervezet „in vitro” ( testen kívüli) előállítása az adott szervezet egy sejtjéből
Táptalaj, sejttenyészet
Művi úton előállított anyag (folyadék, gél stb.) melyben sejtek tudnak növekedni a testen kívül
Dermális papilla
Azok az irhasejtek (fibroblasztok) amelyek a szőrtüsző alsó részébe nyúlnak bele és a szőrtüsző hámsejtjeivel együttműködve szabályozzák a hajnövekedést és a hajciklust.
Follikuláris Sejt Implantáció (FCI)
Haj sokszorosítási technika, melynek során előzetesen tenyésztett dermális papilla sejteket vagy más elemi sejteket juttatnak a bőrbe, hogy ott hajnövekedést inditsanak be.
Follikuláris Neogenesis
Élő hajtüszők új növekedése
Génsebészet
Génanyag technológiai úton való megváltoztatása. Tudományos alkalmazása szóba jön betegségek kezelésénél, mezőgazdasági termelésben vagy biológiai termékek előállításánál.
Génterápia
Egy egyed génanyagának módosítása betegség megelőzése vagy gyógyításának érdekében. Egyfajta eljárás lehet a betegséget okozó hibás gén javítása.
Hajklónozás
Az a folyamat melynek során a hajtüszőből nyert sejteket sokszorosítanak a szervezeten kívül és utána a fejbőrbe visszaültetve ezek új hajtüszők képződését indítják el. Ez nem valódi klónozás, mivel a klónozás általában egy teljes szervezet másolását jelenti vagy bármilyen azonos másolat létrehozását.  A hajklónozás jelenlegi ismert elképzelései szerint sejteket alkalmaznának (melyeket szövettenyészetekben sokszorosítanak) új haj növekedésének megindításához. Ez a fejbőrszövet reakciójának alapján történne és így nem az eredetivel azonos haj növekedne .Megfelelőbb lenne ezt a folyamatot haj indukciónak nevezni. Jelenleg ezek a technikák még nem elérhetőek.
Hajszál multiplikáció- hajszál sokszorosítás (kisérleti elképzelések)
Az a folyamat melynek során a szőrös bőrben lévő hajszálakat kihúzzák, sokszorosítják és ezután a kopasz fejbőrbe ültetik vissza. Az elképezelés ebben az esetben az, hogy a kihúzott hajtüsző tövénél maradnak növekedési sejtek, melyekből hajszál növekedne. Ezt az eljárást nem sikerült sikeresen bizonyítani.
Szintén ezen a néven nevezik amikor a hajszálakat harántul vagy hossztengelye mentén szétvágják és csak egy részét ültetik át, de ez csak jóval gyengébb hajnövekedést ad. Elképzelések szerint a bennmaradó részből részlegesen újra növekvő hajat megint fel lehetne használni átültetésre, de a valóságban ez a hegesedés miatt nem alkalmas módszer.
In Vitro
Kisérlet végrehajtása ellenőrzőtt körülmények között egy élőlény testén kívül, pl. egy kémcsőben
In Vivo
Szó szerint az élőben. Kisérlet végrehajtása egy élőlény élő szövetében
Proto-hajak
Piciny hajszerú struktúrák, melyek tenyészetekben képződnek, dermális papilla sejtek és keratinocyták alkotják és amelyek a bőrbe injektálva teljes hajszálakat képeznek
Őssejt
Egy még nem specializálódott (nem differenciálódott) sejt, amelyből a specializált sejtek kifejlődnek.Ezek a sejtek megtartják az a képességüket, hogy megújítsák magukat a sejtosztódás során de nem rendelkeznek a speciális szövetek tuljadonságaival.
Szövetgépészet (tissue engineering)
Megfelelő biomechanikai és fizio-kémiai eljárások alkalmazása a sejtek biológiai működésének helyreállítása vagy javítása érdekében. A fogalmat általában olyan eljárásokra alkalmazzák melynek során teljesen vagy részlegesen szöveteket javítanak vagy pótolnak, pl. csont, porc, ér.
 
Vissza hajklónozás főoldalra
 

Copyright © 1998-2014 Sikos Esztétikai, Plasztikai Sebészet
Minden jog fenntartva

Hajklónozás kisszótár

Hajklónozással kapcsolatos kifejezések magyarázata

Tovább

hajbeültetés blog

Hajbeültetés referenciáink

  Hajplusz hajbeültetés rendszerhajbeültetés rendszer

Tovább

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Tovább

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /kis-szotar.html